Mâinile care fac artă din flori – Atelierul cu flori și cadouri


 

Să lucrezi cu miresele, perfecționiste din fire și mereu doritoare de frumos și inedit pentru nunta lor, cere răbdare. Să le aduni toate dorințele într-un buchet de flori cere finețe și creativitate dezvoltată prin experiență.

Dana Florea, zâna talentată a florilor de la Atelierul cu Flori si cadouri, a simțit chemarea de a aduce un strop de frumos în lume. Așa că a spus DA tuturor doritoarelor de aranjamente de nuntă, buchete minunate pentru mirese, nașe, mame, prietene și nu numai. A trecut de la chimia de laborator la chimia parfumată a florilor in 2017 când a ales să se dedice în totalitate unui domeniu pe care il iubea cu pasiune: arta aranjamentelor florale.

Cum e să stai zi de zi în mijlocul florilor?

Greu și frumos în același timp. Florile sunt o pasiune dar munca e cea care transformă visul în realitate. Florile pot să stea grămadă într-un colț, eu sunt cea care le pune în valoare. O floare poate să stea perfect în compania altei flori și poate să fie total nepotrivită în altă combinație. E ca la oameni, potriviri și nepotriviri de caracter și personalitate.

Aranjamentele tale din flori sunt cele mai apreciate în zonă. Ce le face atât de speciale?

Buchetele mele nu sunt creații standard. De fapt, nimic din ceea ce fac nu e standard. Nu vei găsi aranjamentele mele în niciun album, nu le vei găsi pe internet, nu le vei găsi nicăieri. Le concep pentru o persoană, pentru o nuntă și atât, nu le mai repet pentru că am o sută de mii de idei și nu-mi place să fac ceva după tipare, pentru că așa se poartă, pentru că așa e moda. Dacă vrei ceva unic vii la mine. Uneori mă surprind pe mine însămi când văd ce iese la urmă. Mă las purtată de muzele creației, mă joc, descopăr, combin, montez și la urmă mă bucur de rezultate împreună cu clientele mele.

Care ar trebui să fie sloganul miresei legat de nuntă?

Nu cred că putem vorbi de un slogan ci mai degrabă de o hotărâre a cuplului de a insista să afle mai multe despre noi, furnizorii de nuntă, de a ne cunoaște, de a ne trata ca pe niște parteneri și nu ca pe niște simpli prestatori de servicii.

Eu nu prestez servicii în domeniul nuntilor, eu creez artă din flori iar arta mea ajunge de multe ori pe mesele de nuntă.

Mi-aș dori tare mult ca miresele să fie mai deschise la ideea de flori naturale chiar dacă florile naturale sunt fragile, sunt trecătoare ca nunta însăși.

Nu văd rostul unui buchet din plastic păstrat în timp. Văd frumusețea florilor în fotografiile de nuntă, în zâmbetul unui invitat care le atinge să vadă dacă sunt naturale și apoi se apropie să le miroase, își face poze cu ele, se bucură de ele.

Cum comunici cu miresele? Aveți obstacole? Se întrerup colaborări?

Miresele vor nunti frumoase. Unele vin pregatite cu fotografii de aranjamente culese de prin reviste, de pe Pinterest, de la foste mirese, altele sunt mai puțin pregătite pentru că în general e greu să-ți imaginezi cum ar arăta nunta ta în materie de flori.

Problemele intervin atunci când solicitările sunt făcute cu foarte puțin timp înainte și nu pot procura exact florile pe care și le dorește mireasa. Unele flori se găsesc mai greu mai ales dacă nu sunt de sezon iar costurile sunt uneori foarte mari. Aici e o altă problemă. Bugetul pentru flori e uneori o problemă.

Din fericire aici intervin eu. Am acumulat suficientă experiență ca să pot pe undeva ghici dorințele unei mirese sau măcar să o pot ghida într-o direcție potrivită. Multe flori scumpe se pot înlocui cu unele la prețuri rezonabile fără a afecta frumusețea aranjamentelor. Totul ține de talentul celui care lucrează.

Lucrezi doar pentru nunțile de la Andra sau ești deschisă și la alte colaborări?

Lucrez pentru toată zona Galațiului dar îmi e mult mai simplu să colaborez cu miresele noastre de la Andra. Miresele vin să aleagă salonul, aleg decorurile și de multe ori am ocazia să le cunosc foarte bine preferințele din discuțiile despre salon. E simplu când lucrăm împreună pentru că mă pot plia mai ușor pe sufletul și emoția miresei.

Lucrez și pentru alte nunți, care se fac în alte saloane dar în general aranjamentele arată mult mai bine în decorurile pe care le propunem noi.

Salonul face toată diferența. Felul în care arată pereții, mesele, scaunele, luminile ambientale, fețele de masă, toate contribuie la senzația de frumos pe care și-o dorește o mireasă pentru nunta ei.

Pot să creez niște aranjamente superbe, absolut încântătoare dar care nu vor străluci în locații unde lumina e artificială, unde mesele nu sunt îmbrăcate în materiale fine etc. Multe mirese au fost la nuntile noastre, la Andra, au văzut aranjamentele, le-au dorit și apoi mi-au mărturisit că își pierduseră farmecul pe drum.

Ai vreun sfat pentru mirese legat de buchete?

Buchetul de mireasa trebuie sa fie unic precum mireasa însăși, să o pună în valoare nu să o eclipseze, să nu treacă neobservat dar nici să nu iasă atât de mult în relief încât toate privirile să fie asupra buchetului și nu asupra miresei.

E valabil pentru orice ține de mireasă: rochia, coafura, machiajul, totul trebuie să se împletească armonios, să facă un tot, nimic nu trebuie să țipe, să sară în ochi, nici buchetul, nici bijuteriile, nici rochia. Buchetul se face în funcție de înălțimea miresei, modelul de rochie, modelul dantelei de pe rochie, coafură etc

Fiecare nuntă este o poveste unică precum mireasa care o scrie, o poveste creată din culori și accente, voaluri, mătăsuri, dantelării și brizbrizuri. De la minunatul tort îmbrăcat în creme fine și ușoare, împodobilt cu flori naturale până la buchetul atât de important al miresei, florile dau culoare.

Nu există nuntă fără flori. Indiferent de anotimp, primavara, vara, toamna sau iarna, un florist talentat va găsi niște combinații unice care să rămână în memoria tuturor peste ani.