Cât te costă la nuntă un fotograf ieftin și bun?


Nunta pe care ți-o vei organiza va fi una minunată și unică, iar după atât de multă planificare, vei dori să ți-o amintești cu drag. Totodată, ar fi păcat atât pentru tine, cât și pentru generațiile viitoare să nu aveți amintiri de la acest superb eveniment. Spre deosebire de celelalte servicii de nuntă, fotografiile sunt produse și servicii pe care nu le putem nici vedea, nici mirosi și nici gusta până nu vor fi gata. Acest lucru înseamnă că trebuie să faceți o cercetare atentă și o selecție după criterii bine stabilite înainte să vă angajați un fotograf.

Prestatorii de servicii fotografice pentru nunți, din punctul nostru de vedere se clasifică în: fotografi și pozari.
Tu ce iti doresti la nunta, un fotograf ieftin si bun sau un pozar scump si amator?

Ca o persoană să devină fotograf îi trebuie următoarele:
– în primul rând investiție în aparatură de ultimă generație. Asta înseamnă aparat foto profesional, obiective de diverse dimensiuni, acumulatori, lumini, trepied, alți suporți pentru aparatele foto și multe altele care necesită costuri foarte ridicate.
– în al doilea rând trebuie să studieze cum funcționează acea aparatură pe care o deține, nu doar să o folosească pe funcția auto.
– investiție în cursuri și specializări în arta fotografică, de unde înveță cum să cauțe lumina potrivită, decorul, unghiul și alte detalii fine.
– investiție în calculatoare și softuri performante de prelucrare a fotografiilor și apoi învățarea folosirii acestor softuri.
– nu în ultimul rând îi trebuie talent, astfel încât să poată înțelege ce își dorește subiectul fotografiat, intuiție ca să prevedă momentele importante ce vin, acestea durează doar o secundă și nu trebuie ratate. Îi trebuie agilitate care să il facă să fie prompt, bun simț care să il ajute să comunice și să îsi stăpânească temperamentul, inspirație prin care să vadă în lucruri mici valori mari și lista poate continua.

Ca o persoană să devină pozar îi trebuie următoarele:
– un aparat foto și atât. Este suficient. Din păcate sunt foarte multe persoane care își cumpără un aparat foto sau îl împrumută, eventual îl închiriază, își pun un anunț pe Facebook că oferă servicii foto pentru nunți și mirii cred că au găsit un “fotograf ieftin și bun”.

O fotografie trece prin două procese:
1. Captarea imaginii
2. Prelucrarea imaginii

Captarea imaginii presupune să ai cunoștințe din tehnica fotografică, respectiv lumină, unghiuri, obiective, și altele, iar prelucrarea imaginii presupune să ai cunoștințe în softuri de editare foto.
Pentru ca o fotografie să fie cât mai frumoasă, ea trebuie să treacă obligatoriu prin ambele procese și orice fotograf bun știe acest lucru.

Pozarii se ocupă doar cu partea de captare a imaginii și aceasta o fac mai mult sau mai puțin bine, ulterior apelând la fotografi sau la editori de imagine pentru a le prelucra pozele, în speranța că vor deveni ceva mai bune.

Important este să rețineți faptul că a fi fotograf nu este același lucru cu a fi pozar, iar diferențele de preț pe care le veți întâlni între fotografi și pozari vor fi considerabile, dar și serviciul pe care îl veți primi va fi unul pe măsură.

Dacă vei alerga după cel mai mic preț, aia vei primi, dar doar atât. În schimb îți recomand să îți aloci un buget de până în 10% din “darul estimativ de nuntă” pentru serviciile foto și să alegi cea mai bună ofertă, dintre cele pe care ți le permiți.

© Marius-Adi FLOREA – The wedding coach