Fotograf de nunta – ieftin sau scump? Cui merita sa-i dai banii si de ce?


  • Acasa
  • »
  • Blog
  • »
  • Foto & video
  • »
  • Fotograf de nunta – ieftin sau scump? Cui merita sa-i dai banii si de ce?

Poate ti-ai pus si tu intrebarea asta daca ai inceput sa cauti fotografi pentru nunta ta. Pana la urma, ce platesti? Cele cateva sute de fotografii sau omul care imortalizeaza superb cea mai importanta zi din viata ta?

Stiu, ca nu te preocupa prea mult cheltuielile, aparatura si cursurile fotografului, unde, cum, cand si cu ce isi face treaba. Tot ce vrei este ca la final sa primesti cele mai frumoase fotografii de la nunta ta.

Ei bine, conditia ca tu sa primesti la final fotografiile la care visai este ca fotograful sa aiba experienta, aparatura, sa fie calm si relaxat, sa aiba suficient timp, rabdare și liniste pentru a intra in starea necesara surprinderii unor momente unice la nunta ta. Iar mai apoi, in intimitatea studioului lui, sa le poata prelucra si sa ti le poata oferi in cel mai scurt timp si in cele mai sigure conditii.

Ce face un fotograf bun la nunta?

Treaba lui este sa te surprinda pe tine si nunta ta in cele mai bune cat mai bine cele mai importante detalii ale zilei. Sa fie tot timpul foarte atent si sensibil si sa prinda din zbor cat mai multe momente unice din cadrul nuntii: un zambet fugar si complice intre miri, o lacrima de emotie prelinsa pe obrazul mamei sau tatalui, bucuria nasilor, emotiile primului dans.

Da, sa ai un fotograf sensibil si profesionist e uneori mai costisitor. Dar ce include pretul?

Serviciile de fotografiere la nunta

Asta e partea evidenta pe care o stie toata lumea. Un fotograf face ”poze”. Pachetele insa variaza de la profesionist la profesionist asa ca va trebui sa citesti cu atentie contractul ca sa afli exact ce include si in special ca sa stii cat timp va sta fotograful la nunta ta. Nu uita ca fotograful are uneori si cheltuieli de calatorie daca nu este din localitate (bezina, mancare, cazare).

Dar ce se intampla dupa nunta?

Treaba fotografului incepe cu adevarat abia dupa ce se termina nunta. De la editare la retusarea imaginilor la printarea lor e un intreg proces de post productie care trebuie facut pentru ca fotografiile sa arate perfect. O alta parte importanta este stocarea pe carduri, stick-uri de memorie sau pe calculator pentru ca tu sa fii sigur ca pozele vor fi in siguranta. Din nou, va trebui sa citesti contractul cu mare atentie ca sa afli exact ce vei primi – acces la o galerie online, DVD cu imagini, fotografii tiparite si/sau albume foto.

Angajati

Fotograful poate lucra singur sau poate fi angajatul unei companii care include fotografi, editori, designeri, contabili si asistenti de studio. Acesti angajati ajuta afacerea sa mearga bine si au grija ca tot procesul, de la programari la plati la livrarea fotografiilor sa mearga lin si sa fie simplu atat pentru tine cat si pentru fotograf. E foarte important ca fotograful si restul angajatilor sa fie platiti corespunzator pentru ca vrei sa te asiguri ca va fi acolo pe parcursul intregului proces de planificare a nuntii si nu te va parasi pentru un contract mai bun.

Echipamente

Sigur vrei ca fotograful tau sa aiba cele mai bine, cele mai noi, cele mai intretinute echipamente nu doar ca sa faca poze extraordinare la nunta ta ci si ca sa fii sigur ca aparatele nu se vor defecta in mijlocul ceremoniei (si daca se intampla trebuie sa aiba neaparat camere de rezerva). Camerele (fotograful tau va avea cateva camere) sunt scumpe, asa cum sunt si accesoriile necesare cum ar fi lentilele, luminile, bateriile si cardurile de memorie. Din nou, echipamentele de ultima generatie te vor asigura pe tine ca pozele vor iesi perfect.

Cheltuieli de business

De la chiria pentru studio la costuri administrative cum ar fi telefonul, internetul, curieratul, fotograful are ca orice afacere o multime de cheltuieli aditionale care sa asigure bunul mers al companiei. Aceste cheltuieli sunt importante si pentru tine – sigur vrei ca fotograful sa-ti raspunda la intrebari cat mai repede si n-o poate face fara telefon sau internet de viteza. Fotografii merg si la cursuri, seminarii, conferinte pentru ca se asigura ca sunt la zi cu informatiile si pentru a-si imbunatati calitatea.

Cheltuieli de marketing si publicitate

Cel mai probabil ti-ai gasit fotograful datorita eforturilor de promovare pe care le-a facut fie publicitate sau website, reviste si ziare, participarea la targuri de nunti si cheltuieli cu social medial. Fotografii mai participa si la multe alte evenimente in cadrul industriei pentru a se conecta cu alti profesionisti din diverse categorii care ii pot recomanda clientilor.

La final, vreau sa-ti mai spun ceva. Fotografii poate face oricine. Cu costuri minime. Chiar și cu un simplu telefon. Insa emotia suprinsa de un profesionist cu simt artistic te va face sa versi o lacrima chiar si dupa 10 ani de la nunta. Emotia suprinsa in ziua nuntii, felul in care te-ai simtit in acea zi, vor razbate prin timp, prin fotografii si va ajunge la tine de fiecare data cand le vei privi.