6 lucruri extrem de importante pe care trebuie să le afli despre rochia ta de mireasă (numărul 6 nu trebuie ratat)


Cum îți alegi rochia de mireasă când tu porți zilnic pantaloni?

Există multe viitoare mirese care n-au purtat, cumpărat, ales sau îmbrăcat rochii de când erau mici.

După ce criterii alegi cea mai importantă, cea mai lungă, cea mai grea și cea mai scumpă rochie din viața ta?

Sigur, vei spune, mergi și probezi și te lămurești. Când probezi? Cu cât timp înainte? Ce tip de rochie probezi cu prioritate? Când vei ajunge în magazin și vei descoperi că sunt 200-300 de modele de probat, vei înțelege că ai nevoie de o selecție făcută de acasă. 

Pentru a alege rochia potrivită, e bine să știm ce există pe piață și din ce modele putem alege. Și aflăm aici câteva din secretele rochiilor de mireasă direct de la specialiști.

1. Câte feluri de rochii de mireasă există și cărui tip de siluetă se potrivesc?

În general, rochiile de mireasă se împart în 5 categorii: rochia tip A, rochia stil prințesă, rochia stil grecesc, rochia sirenă și rochiile drepte, fără tăieturi.

Rochia tip A  este cel mai întâlnit model ce poate fi adaptat oricărei siluete  indiferent de constituție și înălțime. Se recomandă totuși mai mult persoanelor minione și mai plinuțe. Rochia de tip A, are corset mai lung, pune în evidență toată partea superioară a corpului dar și alungește piciorul și te poate face să pari mai înaltă dacă asta îți dorești.

Rochia tip prințesă  are un top mulat tip corset, fusta voluminoasă și este ideală pentru persoanele înalte. Acest tip de rochie ascunde șoldurile sau alte mici imperfecțiuni și pune în evidență talia și sânii.

Rochia tip Sirenă este mulată până la genunchi, are o fustă voluminoasă și este ideală pentru miresele înalte cu talia bine definită și  constituție tip clepsidră.

Rochia dreaptă este o rochie lejeră, fluidă, ideală pentru minione pentru că dă impresia de alungire a corpului.

Rochia imperiu sau stil grecesc  este o rochie lejeră, cu talie înaltă ce pornește imediat de sub bust. Fusta este simplă, dreaptă sau în formă de A. o astfel de rochie este ideală pentru viitoarele mămici.

2. Cu cât timp înainte este indicat să ne căutăm rochia de mireasă?

Rochia de mireasă făcută la comandă trebuie aleasă și comandată la atelier cu minim 4 luni înainte de nuntă. Atelierul are nevoie de 3 luni pentru creație și de 2 săptămâni pentru probele finale ale rochiei. Ultima probă pentru rochia de mireasă se face în săptămâna nunții. La rochiile care există deja pe stoc, durează în medie 2-3 săptămâni până când toate modificările sunt gata iar rochia este gata de purtat.

3. Care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgă o mireasă din momentul în care își alege rochia până când o ridică pentru a fi purtată?

Rochia de mireasă se comandă cu minim 4 luni înainte apoi se fac minim 3 probe cu rochia finalizată în proporție de 80%. Ultima probă pentru rochie se va face chiar cu o zi înainte de nuntă. Mici modificări și adăugiri se pot face cu câteva zile înainte de nuntă dacă atelierul nu este extrem de aglomerat.

4. Cum ne pregătim pentru proba rochiei de mireasă?

O regulă general valabilă și pe care cei de la atelierele și magazinele de rochii ne recomandă să o respectăm este aceea că la probe trebuie să venim întotdeauna nemachiate pentru a nu păta rochiile. Ideal ar fi să se facă probele cu pantofii și tocurile finale, care se vor purta în ziua nunții.

Important: În ziua nunții, dacă mireasa alege să treacă de la pantofi cu toc înalt la teniși sau altă încălțăminte mai confortabilă, rochia se poate tăia la poale cu un foarfec bine ascuțit pentru a se evita "măturarea" podelelor salonului și murdărirea rochiei. "Pur și simplu, vă urcați pe un scaun și rugați pe cineva să vă taie poalele rochiei", spune un reprezentant al unui atelier de rochii de mireasă.

5. Ce mai e nou în domeniul rochiilor de mireasă?

Trendurile în materie de rochii de mireasă se schimbă de la sezon la sezon. În sezonul 2020-2021 s-au purtat și se vor mai purta voalul pelerină – o pelerină din tul care poate lua foarte ușor locul voalului la biserică, mânecile detașabile sau supradimensionate care nu se prind deloc pe rochie și care pot fi date foarte ușor jos și corsetele transparente romantice cu pene și perle. Puteți alege să fiți în trend sau să purtați o rochie 100% originală, creată după propriile preferințe și după propriul stil.

6. Câteva sfaturi foarte importante pentru ziua nunții

Creatorii de rochii de mireasă recomandă folosirea pudrei de talc pe tot corpul înainte de a îmbrăca rochia de mireasă pentru a menține pielea uscată și pentru a elimina în totalitate transpirația. E bine să avem la noi ace de siguranță cât mai mari cu care să poată fi prinsă rochia care se lasă în timpul purtării. Tot ei recomandă să nu vă puneți brățări la mâini la nuntă pentru că agață părul, rochia, tot ce întâlnesc, devenind astfel incomode și uneori periculoase pentru că pot rupe rochia sau voalul.

Rochia de mireasă trebuie să te pună în valoare, să-ți scoată în evidență cele mai frumoase calități, să te facă să radiezi de fericire și să te simți în al nouălea cer. Ideal ar fi să-ți alegi o rochie care să te facă să zâmbești, o rochie confortabilă, care să te învăluie și pe care să o poți purta cu ușurință. Stați departe de rochiile grele mai ales dacă nu ați mai purtat rochii de multă vreme. Alegeți rochii cu mai puține straturi, rochii lejere, elegante dar care să nu vă apese umerii și să vă obosească.

Ziua nunții este o zi specială așa că alege o rochie specială, pe care să o iubești și care să te iubească nu una după ultima modă dar care te strânge, te apasă, nu te lasă să respiri, te zgârie sau îți creează disconfort și pe care să îți dorești să o dai jos cât mai repede.