Cum alegem tinutele pentru nunta


Cea mai mare frica a unei mirese este aceea ca nu se va ridica la inaltimea asteptarilor invitatilor ei. Pentru ca toti vin la nunta cu asteptari uriase. Cum sa nu te ia cu ameteala cand ai de ales cea mai frumoasa rochie, cei mai tari pantofi, bijuterii care sa completeze perfect tinuta si un machiaj elaborat care sa te avantajeze?

Tinuta si stilul nuntii

E foarte important sa definesti stilul nuntii pentru ca el iti dicteaza aproape toate deciziile privitoare la haine, coafura, machiaj si accesorii. Vrei o nunta clasica, la care toti nuntasii sa vina in tinuta de seara sau una originala, diferita, fara reguli prea stricte referitoare la tinuta? Iti doresti o nunta eleganta, simpla, retrasa, rustica, traditionala, somptuoasa, haioasa, aventuroasa, relaxata, religioasa, sacra, demna, intima, personala, centrata in jurul familiei, glam, petrecere dansanta, sofisticata, sentimentala sau romantica?

Preferinte vs Reguli

Rochia se alege in functie de stilul nuntii. Pe langa asta, multe mirese si-ar dori sa aiba si un set de reguli dupa care sa se ghideze. Din pacate, in alegerea rochiei de mireasa regula e ca nu exista reguli.

Poti purta foarte bine o rochie lunga sau una scurta. Poti alege la fel de bine o rochie scurta in fata si lunga in spate ca tot e la moda. Sau poti avea o rochie alba, de diva, creata special pentru tine de un designer priceput si care sa te avantajeze din toate punctele de vedere. Sunt mirese care vor doar o rochie alba simpla si eleganta, care viseaza la o rochie superba de mireasa sau chiar la ambele. Te poti imbraca in mireasa pana la o anumita ora si apoi te poti schimba intr-o rochie mai lejera.

Mirele poate purta un costum negru sau un sacou bleumarin, papion sau cravata (alege tu ca sa fii sigura ca nu vine imbracat intr-un costum de Batman sau cu tricoul nationalei de fotbal).

Decizia tinutelor va apartine insa in totalitate. Exact cum spuneam si mai devreme nu exista reguli cu privire cum ar trebui sa va imbracati in ziua nuntii. Aceste alegeri tin in totalitate de tine si de el, este nunta voastra.

Un mire m-a intrebat odata destul de mirat daca nu toata lumea se imbraca la nunta in costum si rochii de seara si daca nu toate miresele poarta rochii de mireasa. I-am raspuns ca nu. Am participat la o nunta unde mirele si mireasa au ales sa dea conventiile la o parte si unde nuntasii, majoritatea tineri, s-au imbracat dupa bunul plac. Mireasa avea o rochie ce aducea cumva cu rochia de mireasa, dar era incaltata cu tenisi in loc de pantofi cu toc, iar mirele era imbracat in blugi, sacou, camasa si papion. 

Desigur, acestea sunt exceptii. La majoritatea nuntilor, invitatii vin imbracati in costume si rochii de seara, mireasa poarta rochia visata iar mirele poarta costum. De aceea vom discuta mai pe larg despre tinutele clasice. Insa daca faci parte din categoria celor care doresc o tinuta neconvetionala, ar fi bine sa stabilesti asta cat mai devreme si sa-ti anunti invitatii.