Cum să n-o dai în bară cu muzica la nuntă


N-as vrea sa folosesc un limbaj prea colorat dar muzica la multe nunti e aleasa dupa ureche, la intamplare, dupa ce „se poarta”, dupa orice numai nu dupa criterii bine stabilite si bine argumentate.

Da, stiu, muzica se alege in general dupa criterii emotionale. Insa daca procedurile si criteriile rationale nu predomina s-ar putea ca muzica sa nu existe, emotional sau de orice fel. Pentru ca daca n-ai prize suficiente la sala sau sigurante rezistente muzica se opreste brusc fix cand te ungea mai tare la suflet.

Zi de zi stau de vorba cu miri care vin la saloanele noastre ca sa-si aleaga locatia de nunta. Uneori am timp sa le explic detaliat ce anume le pot oferi in materie de solutii tehnice pentru formatii, alteori n-am timp. Sunt un om ocupat. Si nici ei nu intreaba.

Problemele apar insa fix in ziua nuntii. In cea mai aglomerata si mai dura dintre zilele de vara (cand orice sef de sala, orice manager, orice patron e rupt de oboseala si nu mai stie stanga de dreapta) eu sunt oprit in loc de cate un mire speriat, de cate un socru panicat, de catre o nasa aflata in pragul apoplexiei si care ma trage de maneca pentru un prelungitor, un cablu, o intrebare legata de schela de lumini, o intrebare despre unde mai poate baga in priza un set urias de boxe si cate si mai cate.

Uneori raspund calm, alteori simt ca o iau razna.

Nu pot raspunde intrebarilor tuturor celor care au nunta la mine in acceasi zi (uneori am si cate 5 nunti pe zi). Nu am timp fizic.

Raspunsurile se gasesc cu exces de detalii in cele 3 ore de curs despre cum sa alegi un DJ, o formatie, un taraf pe care sa te poti baza si cum sa te asiguri ca cei alesi stiu ce fac, au instrumentele necesare, sunt pregatiti sa faca fata dimensiunilor salii, numarului de invitati, au sculele potrivite, muzica se aude bine etc. Nu pot raspunde in 2 minute tuturor intrebarilor la care am raspuns deja in 3 ore.  

De cele mai multe, ori seful de sala sau managerul iti poate oferi un raspuns, o solutie la problema ta daca il intrebi. Nu te va privi nimeni stramb daca intrebi cat duc sigurantele, cate prize exista in sala si unde sunt plasate, ce acustica are sala etc. Nu te va privi nimeni ca pe un ciudat daca te duci informat si intrebi fix ce instrumente are band-ul, cati membri are formatia, ce scule are DJ-ul si ce muzica mixeaza etc.

Formatia, DJ-ul, taraful, band-ul iti pot raspunde la toate intrebarile in cadrul intalnirilor pe care le ai cu ei. Asta daca stii ce sa intrebi. Orice raspuns bun incepe cu o intrebare bine gandita.

Cum sa n-o dai in bara cu muzica la nunta?

E simplu.

Inainte de a cere recomandari de band-uri, solisti, tarafuri stabileste cat la suta din buget vrei sa aloci muzicii.

Inainte de a solicita nume de formatii renumite intreaba-te ce le-ar placea oamenilor sa asculte la nunta ta.

Inainte de a te duce la o intalnire cu formatia, DJ-ul, solistul, informeaza-te. Vorbesc cu lux de amanunte despre tot ce trebuie sa stii despre muzica de la nunta in cursul “Serviciile muzicale de nunta” dedicat special celui mai important element al nuntii tale: muzica pe care veti dansa toata noaptea.

Video-urile au fost create fix dupa intrebarile puse de miri, dupa situatiile reale pe care le-am observat la foarte multe nunti la care am participat, pe care le-am organizat sau la care m-am implicat activ pentru ca mirii imi erau prieteni, cunoscuti sau rude.

Toata informatia este reala, compilata nu din carti ci din zeci si sute de situatii intalnite de-a lungul anilor si te va ajuta sa ai muzica dorita, nunta dorita si mai ales sa eviti momentele de panica fix in ziua nuntii.

Fii intelept inainte de nunta, nu dupa!