Ce este bugetul nunții și cum se calculează?


Bugetul nunții este un indicator care îți arată cât ai voie să te întinzi cu plapuma sau altfel spus, bugetul te ajută să nu cheltui mai mult decât ai. Deși termenul “buget” sună a ceva complicat, vei vedea mai jos cât de simplu se calculează.

Ziua nunții este vazută de cei apropoați ție ca fiind prima voastră zi împreună ca o nouă familie. Oamenii știu că a te casatori este ușor, dar să îți construiești o viață împreună este dificil. De aceea ei doresc să te sprijine așa cum pot, în partea mai grea. Tradiţia nunţilor româneşti este centrată în jurul “darului”, care este o formă de mulţumire şi de ajutor pe care invitaţii o oferă mirilor la sfârșitul nunții. Suma strânsă în urma nunţii este folosită de catre miri pentru acoperirea costurilor evenimentului iar atunci când este cazul, surplusul este utilizat fie ca un ajutor în dezvoltarea noii familii, fie ca dar la viitoarele nunţi, la care proaspeţii miri vor participa şi ei în calitate de invitaţi.

Pentru a calcula bugetul nunții tale va trebui să încerci să estimezi în primul rând valoarea totală a darului tău de nuntă. Cum facem asta ?

În primul rând trebuie să știi câte persoane vei avea la nuntă. Dar tu știi deja asta pentru că ți-ai estimat numărul de nuntași.

Apoi va trebui să stabilești care este media darului de nuntă oferit de o singură persoană. O estimare realistă se concretizează doar cu un maxim de sinceritate din partea ta. Este adevărat că nu ai de unde ști cu exactitate darul pe care îl vei primi în semn de mulțumire.  Însă știm că în general, în funcție de categoriile de persoane care participă la nuntă, de locația unde se desfășoară nunta, și de obiceiul locului, darul mediu de persoana variază între 350 și 1250 de lei.  Asta înseamnă că vor fi persoane care îți vor dărui 400 lei și altele 1000 lei.

Dar pe noi ne interesează darul mediu.

Dacă nu știi cum să afli această medie poți întreba cunoscuți care deja au avut nunta sau pur și simplu întreabă-ți apropiații și prietenii cât ar fi dispuși să dăruiască la un eveniment în aceleași condiții ca al tău. Înmulțind numărul estimativ de nuntași cu valoarea medie a darului de nuntă rezultă darul total care reprezintă și bugetul tău.

De exemplu, dacă ai 100 de invitați și fiecare invitat estimezi că va dărui în medie 100 de euro, 100x100= 10.000 de euro valoarea totală a darului în care tu trebuie să încerci să te încadrezi cu cheltuielile.

Alocă sume pentru fiecare cheltuială în parte: pentru meniul de restaurant, pentru formație, pentru fotograf, pentru tort, pentru costum și rochie de mireasă, pentru limuzină sau alte servicii și tot așa până ajungi la limita pe care ți-o permiți.

Dacă vei depăși acest buget atunci va trebui să suplimentezi cu economiile sau să le redirecționezi către elementele mai importante. Doar tu ești în măsură să știi până unde ești dispus să mergi cu cheltuielile, însă cu o gestionare corectă a acestora vei putea să îți planifici o nuntă memorabilă și fără datorii.