Alegerea furnizorilor este cea mai stresantă și mai consumatoare de timp pare a planificării nunții. De ce? Pentru că cei mai mulți miri nu știu cum să facă deosebire între furnizorii cu care merită să colaboreze și cei cu care nu merită să se încurce.
Așa că cer părerile tuturor prietenilor, familiei, rudelor, caută recomandări pe grupuri de Facebook și la urmă se trezesc mai încurcați decât erau. Pentru că e greu spre imposibil să alegi furnizorul potrivit pentru tine dintr-o listă de 40-50 de recomandări venite din partea tuturor.
Așa că în confuzia lor, mirii se întâlnesc cu 1-2 furnizori și semnează cu unul dintre ei pentru că nu au nici timpul nici energia să se întâlnească sau să discute cu toți cei din listă.
Ca să nu să pierzi timpul cu o listă de imensă de furnizori, fă asta înainte.
Informează-te cât mai mult cu privire la ce înseamnă o nuntă.
Află pentru tine personal după ce criterii se selectează un salon de nuntă bun, după ce criterii se alege o formație, un fotograf profesionist, un videograf și tot așa.
Dacă ai idee ce înseamnă un profesionist, îți poți da seama rapid dacă cel cu care tocmai stai de vorbă este un profesionist sau un amator. Sau și mai rău, un șarlatan. Așa că nu îți mai pierzi timpul.
Apoi stabilește exact ce anume îți dorești de la nunta ta și de la furnizorii cu care vrei să lucrezi.
Ca să ai nunta la care visezi trebuie sa urmezi acești pași:
După ce te-ai informat ce înseamnă o nuntă și ce înseamnă furnizori profesioniști urmează prospectarea.
Prospectare înseamnă că tu faci o listă cu furnizorii care îți plac și să nu te duci direct la primul care îți iese în cale și gata, să semnezi. O astfel de listă te va ajuta să vezi diferențele dintre furnizori și vei putea face mai ușor o alegere corecta.
Imediat după ce vei finaliza de prospectat furnizorii și vei avea propria ta listă, vei trece la evaluarea acestora.
După finalizarea listei de furnizori cu care îți dorești să lucrezi, trebuie sa iei legătura cu fiecare în parte telefonic, online sau față în față pentru a vedea care sunt cei potriviți pentru tine și nunta ta.
Pana aici totul pare foarte simplu, doar că, majoritatea mirilor, atunci când se întâlnesc cu furnizorii, oricare ar fi ei, pun doar două întrebări:
1. Sunteți liber în data x?
2. Ce preț are serviciul dumneavoastră?
Lucru oarecum perfect normal, deoarece fiind la prima ta experiență cu nunta, nu prea știi ce altceva să mai întrebi.
Însă adresând doar aceste 2 întrebări, practic evaluezi furnizorii doar după 2 criterii: după disponibilitate și după preț.
Iar de cele mai multe ori, mirii aleg furnizorul cu prețul cel mai mic fără a ști ce primesc de acel preț. De fapt mirii nici măcar nu sunt siguri că se va menține acel preț.
Nu rare sunt cazurile când furnizori neserioși promit cel mai mic preț doar ca să te convingă să semnezi, apoi în apropierea nuntii îți spun că prețul a crescut. Astfel de cazuri sunt reale.
Acesta este și motivul pentru care ar trebui să adresezi și alte întrebări decât cele legate strict de disponibilitate și de preț.
De exemplu, la o formație ar trebui să întrebi: câți membri are, la ce instrumente cântă fiecare, ce se întâmplă dacă membrii formației se despart până la nuntă, ce programe muzicale cântă, ce tip de costumații au, ce tip de programe artistice oferă, ce tip de sonorizare au, ce alte taxe percep, ce se întâmplă daca evenimentul se reprogramează, ce pretenții au legate de meniu, cazare, transport și tot așa.
Vei fi uimit sa vezi că la astfel de întrebări multe formații se vor eschiva să răspundă sau îți vor oferi niște răspunsuri vagi doar ca să te aburească.
Însă doar așa vei observa cu adevărat diferențele dintre furnizorii serioși și cei neserioși și vei înțelege cu care furnizor merită să lucrezi și cu care nu.
Având un set de întrebări bine pus la punct, vei reuși să faci o alegere corecta a tuturor furnizorilor pentru ca nunta ta să fie una de succes și fără datorii.