Cum să estimezi corect numărul de nuntași ca să nu rămâi cu datorii la nuntă


Știi care este diferența între a fi invitat și a fi nuntaș?

În momentul când oferi o invitație unei persoane, acea persoană devine invitat la nunta ta. Însă tu nu ai garanția că acea persoană te va și onora cu prezența la nuntă. Atât timp cât doar i-ai oferit invitația, el sau ea rămâne un simplu invitat. În momentul participării efective la eveniment el sau ea îți va deveni nuntaș.

Pentru a reține cât mai ușor această diferență, te poți gândi așa: invitat este cel căruia tu îi oferi un plic ÎNAINTE de nuntă, iar nuntaș este cel care îți oferă ție un plic DUPĂ nuntă.

De ce te interesează numărul estimativ de nuntași?

În primul rând pentru că pentru tine nuntașii implică costuri: cu meniul, cazarea și altele! În al doilea rând, dacă estimezi corect numărul de nuntași îți vei putea crea realist bugetul de nuntă. Și nu în ultimul vei putea să alegi o locație potrivită din punct de vedere al capacității. Vei alege o locație nici prea mare, care să pară goala, dar nici prea mică, pentru că mai apoi lumea va fi înghesuită atât la masă cât şi pe ringul de dans.

Pentru a putea estima numarul de nuntași am nevoie de tine să fii realist!

Nu putem trece mai departe dacă visăm cu ochii deschişi. Nu estima că îți vor veni sute de invitați, că oamenii abea așteaptă să vină la nunta ta și că toate invitațiile oferite vor fi onorate.

Împreună cu jumătatea și familia ta, începeți să creați o listă reală de persoane care vă vor veni la nuntă. Folosește-te de următoarele întrebări ca să începi să selectezi doar persoanele pe care mizezi că vor veni la nuntă:

1. Ai vorbit cu această persoană în ultimul an?

Am văzut destui miri care au dat invitații tuturor colegilor de liceu și facultate cu care nu mai ținuseră legătura deloc în ultimii 4-5 ani. Credeți că au venit acele persoane la nuntă? Nu! Dacă nu ai vorbit cu o persoană în ultimul an, nu te aștepta să vină la nuntă chiar dacă o inviți, confirmă și tot așa. Nu va veni pentru că nu se simte atașată de tine în niciun fel.

2. Petreceți timp împreună cu această persoană și în afara serviciului sau obligațiilor ?

Aveți o relație? Vă vizitați? Ieșiți în oraș? Aveți hobbyuri comune?

3. Ai fost invitat sau crezi că vei fi invitat la nunta celui pe care tocmai îl inviți?

Dacă ai fost invitat sau crezi că te va invita înseamnă că aveți o relație și că cel mai probabil va veni la nunta ta. 

4. Consideri că această persoană are o obligație față de tine?

Poate ai ajutat la un moment dat această persoană, poate aveți asociați comuni, clienți comuni. În general, la nunți vin familia, rudele, prietenii și obligațiile. Obligații nu e un cuvânt urât ci o categorie aparte de oameni care se simt îndatorați cumva să te onoreze cu prezența, oameni care deși nu îți sunt rude sau prieteni, vin la nunta ta dintr-un motiv diferit, printr-o asociere diferită.

5. Este rudă cu tine?

6. Este o persoană care nu crezi că poate lipsi de la nuntă?

Dacă ai fost realist, din lista totală de invitați ar trebui sa mai scazi intre 15-20%, iar acesta va fi numarul tău estimativ de nuntași.

Dacă ai estimat corect numărul de nuntași poți calcula liniștit bugetul nunții înmulțind numărul estimat de nuntași cu darul mediu de nuntă de persoană din zona ta. Acela va fi bugetul nunții tale.