Machetă sau tort natural? Ce alegem și de ce ca să evităm surprizele neplăcute?


Servirea tortului este punctul culminant al petrecerii de nuntă. Acel moment va fi filmat, fotografiat și va rămâne în mintea tuturor multă vreme după terminarea nunții. Știu că îți dorești un tort spectaculos, care să arate impecabil în poze, dar și unul extrem de gustos, care să fie apreciat de invitații tăi.

Chiar dacă alegerea tortului pare simplă, există multe riscuri la care te expui dacă nu știi cum să discuți atât cu salonul de nuntă cât și cu laboratorul. Există multe detalii care trebuie puse la punct pentru ca tortul să ajungă intact de la laborator la salon și de la salon la momentul prezentării și servirii.

Traseul tortului și ce probleme pot apărea pe parcurs

După ce voi vă faceți comanda de tort conform calității, gustului, aspectului dorit, tortul se creează în laborator cu 2-4 zile înainte, în funcție de ingredientele folosite. După ce este finalizat, tortul este livrat către locație cu o mașină (frig sau nu). Bine ar fi să fie o mașină frig. Localul ia tortul și îl depozitează (în condițiile în care are spațiul de depozitare la rece a tortului).

Pe tot traseul există niște întrebări pe care să vi le puneți.

  1. Rezistă tortul meu la temperaturile de afară? Își va păstra forma? Este suficient de rezistent încât să nu se lase, să nu se ducă într-o parte, să nu se prăbușească în interior?
  2. Locația unde am nunta are cameră frig și spațiu pentru depozitarea tortului?
  3. Cine cară tortul de la mașina laboratorului și până în frigiderul locației?
  4. Cine răspunde dacă tortul este scăpat din mână după ce a fost predat la locație?

Sunt întrebări pe care trebuie să vi le puneți și probleme care trebuie discutate și cu cofetăria și cu locația.

În calitate de proprietar de săli de nunți, pot să vă spun un lucru.

În mod normal, laboratoarele ar trebui să aducă tortul în locație la ora la care se servește și să trimită un om al lor, dedicat, care să îl porționeze și să îl servească în cele mai bune condiții, așa cum știu ei să facă. Pentru că tortul este produsul lor.

După ce servesc tortul, își încasează banii și se retrag. Acest lucru se întâmplă, din păcate, la doar 1% dintre laboratoarele de cofetărie din România. Marea majoritate fac torturi pe bandă rulantă, le încarcă în mașini, încep să le distribuie către locații, le lasă acolo de la ora 4-5-6 după amiaza și gata.

A cui este vina dacă se întâmplă ceva cu acel tort?

A cofetăriei pentru că l-a livrat prea devreme sau a locației pentru că a fost transportat necorespunzător, fără atenție, pentru că nu a fost ținut la rece așa cum trebuia, pentru că nu a fost o cameră frig dedicată tortului?

V-ați pus vreodată întrebări de acest gen? Eu vă recomandă să aveți astfel de discuții atât cu cofetăria cât și cu locația. Pentru că dacă locația nu va avea condiții de depozitare optimă a tortului, s-ar putea ca la momentul prezentării tortul să fie puțin înclinat fie chiar să își schimbe gustul.

Pentru ce nunți merită să luați tort natural?

Tortul real sau natural se recomandă nunților cu până în 120 de invitați. Ceea ce urmează să vă spun sunt doar niște recomandări. Voi luați cele mai potrivite decizii pentru voi pentru că voi știți cel mai bine.

Tortul real pentru o nuntă cu până în 120 de persoane are o mărime potrivită, este ușor de transportat, manevrat, poate fi ușor de depozitat și nu ar trebui să fie probleme la servire și la tăiere.

Cantitatea de tort servită la o nuntă este de 120, maxim 150 grame/persoană.

Dacă aveți 150-200-250 sau mai multe persoane, eu personal vă recomand macheta sau mono porțiile.

Ce este macheta sau tortul fals și în ce condiții se recomandă?

Macheta sau tortul fals este o formă din polistiren, care poate fi rotundă, pătrată, supraetajată, dreptunghiulară, orice formă. Forma se face la comandă și se acoperă cu ”marțipan” (pastă de zahăr). Pe ea se pot adăuga diverse decorațiuni: flori din pastă de zahăr sau flori naturale, obiecte tematice. În vârful machetei se pune un tort mic, tort real. De ce se pune tortul real în vârf? Pentru că la momentul prezentării tortului, există un obicei și anume ca mirii, împreună cu nașii, să taie acel tort și să guste din el.

De ce se recomandă macheta și nu tortul real pentru nunțile mari?

Cu cât ai mai multe persoane la nuntă, cu atât tortul trebuie să fie mai mare.

Cu cât tortul este mai mare, cu atât este mai greu să se susțină singur. Așa că tortul va avea în el bețe din lemn, suporți de metal, suporți de plexiglass  care să îl susțină. Fiind foarte mare și foarte greu, are tendința de a se prăbuși în interior așa că are nevoie de susținere.

Atunci când este tortul trebuie porționat  și servit, suporții trebuie îndepărtați iar tortul riscă să se sfărâme, să se facă terci.

Cu cât este mai mare și este tort natural (vorbim despre tort natural aici) cu atât este mai greu de manevrat și transportat. Când este luat de la mașină, pentru că tot am discutat la început despre traseul tortului, există posibilitatea ca greutatea să creeze probleme.

Un tort mare este foarte greu. Este posibil să se încline, să alunece, să se deformeze. Torturile îmbrăcate în pastă de zahăr sunt ceva mai rezistente pentru că pasta ține tortul compact. Dacă e un tort cu frișcă, aveți șanse ca până la frigiderul locației tortul să își schimbe forma.

Macheta este ușor de depozitat, de transportat, poate fi comandată cu săptămâni înainte și poate arăta spectaculos dacă alegeți un designer de torturi priceput. Momentul prezentării tortului va fi unul spectaculos. Mirii și nașii vor gusta din tortul plasat în vârful machetei iar invitații vor primi felii egale și frumos porționate din ”tort la tavă”.

Tortul la tavă este un tort dreptunghiular, cu gustul bun ales de voi, pe care bucătarul îl porționează și îl servește imediat după prezentarea tortului machetă.

Mono porțiile sunt niște mini torturi puse pe un suport tip piramidă și pe care le puteți servi invitaților voștri imediat după prezentare. Sunt ușor de transportat și servit dar sunt ceva mai scumpe și mai grele.